Het verouderingsproces van het gezicht is het gevolg van een combinatie van externe factoren zoals blootstelling aan de zon, roken en huiddehydratatie, maar ook van intrinsieke factoren zoals volumeverlies, huidverslapping en weefselverzakking door de zwaartekracht.

Na verloop van tijd ontstaan nasolabiale plooien en vervaagt de gezichtscontour.

Spandraden (draadliften) helpen deze verslapping tegen te gaan via een niet-chirurgische techniek. Deze originele techniek, gebruikt in de esthetische geneeskunde of chirurgie, werd ontwikkeld door Dr. SULAMANIDZE (plastisch chirurg, Moskou, APTOS©-draden) die op een eenvoudige en doeltreffende manier de eerste tekenen van gezichts- en halsverslapping wilde behandelen.

Het plaatsen van draden onder lokale verdoving is een relatief snelle, maar doeltreffende techniek. Blauwe plekken kunnen optreden. Kleine prikkelingen kunnen enkele dagen aanhouden en verdwijnen meestal na vijf tot tien dagen.

Waaruit bestaat deze techniek?

Onder lokale verdoving worden onder de huid lange, getande draden (spandraden) geplaatst om de weefsels die door het verouderingsproces zijn aangetast opnieuw op hun plaats te brengen. Het herpositioneren van de weefsels zorgt voor een natuurlijke lifting van bepaalde gezichtszones.

Deze techniek staat ook bekend als “filting”, “APTOS-draadlifting”, “getande draden”, “spandraden” of “threadlift”.

GETANDE SPRING THREAD© DRADEN

De getande “Spring Thread©” draden zijn elastische draden met weerhaken die helpen tegen gezichtsverslapping. Deze draden van de nieuwste generatie zijn gemaakt van soepel en elastisch siliconen en polyester, waardoor de spanning gelijkmatig over de hele draad wordt verdeeld en een natuurlijke ophanging wordt bereikt zonder loslating of verstoring van gezichtsuitdrukkingen. Ze zijn ongeveer 32 cm lang, biocompatibel en niet-resorbeerbaar. Net als andere draden uit dezelfde familie grijpen ze in op verslapte zones om die opnieuw te positioneren. Het resultaat is zeer natuurlijk.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Indicaties zijn:

  • verzakking van het buitenste deel van de wenkbrauw of de volledige wenkbrauw en lichte lifting van het bovenste ooglid;
  • behandeling van jukbeenderen en nasolabiale plooien;
  • herstel van de gezichtscontour en eliminatie van hamsterwangen.

De behandeling vereist geen huidexcisie of losmaken van weefsel.

Gecombineerde technieken:

  • Resurfacing of fractionele CO2-laserpeeling is het meest effectief voor rimpels, acnelittekens en bepaalde pigmentvlekken en herstelt deels de huidelasticiteit.
  • Lipofilling of vetinjectie met lichaamseigen vet (autologe transplantatie) kan helpen om volume te herstellen.
  • Liposculptuur van de “dubbele kin”: liposuctie van de hals met microcanules vermindert het vetvolume onder de kin en zorgt voor lichte huidcontractie (cf. Dr. Y-G Illouz, Parijs).

Veelgestelde vragen over Spandraden

1. Waar komen spandraden vandaan?

De techniek werd ontwikkeld door de Russische arts Dr. Sulamanidze uit Moskou, die een eenvoudige en effectieve manier zocht om de eerste tekenen van gezichts- en halsverslapping aan te pakken.

2. Wat zijn de voordelen van spandraden?

De draadlift is een echt alternatief voor wie bepaalde gezichtsvolumes opnieuw wil positioneren zonder esthetische chirurgie.

  • Minimaal traumatisch
  • Weinig of geen postoperatieve pijn
  • Geen algemene verdoving
  • 5 mm littekens verborgen in het haar
  • Weinig sociale of professionele onderbreking

3. Voor wie zijn spandraden geschikt?

Vooral voor mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die gezichtsverslapping willen corrigeren.

4. In welke gevallen zijn spandraden geschikt?

Ze corrigeren matige verzakking van de onderkant van het gezicht, maar ook van de jukbeenderen, slapen en hals. Bijvoorbeeld:

  • bij verlies van de gezichtscontour;
  • bij nasolabiale plooien;
  • bij het opnieuw positioneren van een verzakt jukbeen;
  • bij het liften van de wenkbrauwen;

Kunnen spandraden gecombineerd worden met andere technieken?

Ja, alle klassieke injectietechnieken (hyaluronzuur, Radiesse©, lipofilling, botuline toxine, enz.) en huidbehandelingen (peelings, resurfacings, enz.) zijn compatibel.

6. Welke techniek wordt gebruikt?

Er bestaan verschillende soorten draden met structuren op hun oppervlak waarmee ze zich aan de weefsels kunnen vasthechten.

7. Hoe verloopt de ingreep?

Het gezicht wordt gereinigd om infecties te voorkomen en men werkt steriel. Er worden markeringen aangebracht als leidraad voor het inbrengen van de draden. Na lokale verdoving worden de draden via een kleine incisie geplaatst. Zodra de gewenste positie is bereikt, worden ze aan de huidkant afgeknipt en de uiteinden verborgen. Vervolgens worden verbanden en bandages aangebracht.

8. Wanneer zijn de resultaten zichtbaar?

De resultaten zijn onmiddellijk zichtbaar, maar de uiteindelijke resultaten worden pas na 3 maanden bereikt, na weefselreactie (fibrose). Het effect houdt gemiddeld 2 tot 4 jaar aan.

9. Is de ingreep gevaarlijk?

Behalve blauwe plekken, roodheid en eventuele pijn, kunnen er spanningsgevoelens en bewegingsbeperkingen optreden door de draden. Deze verdwijnen meestal na enkele dagen. In het begin worden hete dranken, intens kauwen en sport afgeraden.

FOTO’S

Op veel websites vindt men foto’s van de resultaten van behandelingen, maar hun publicatie wordt nu verboden door de Orde der Artsen en de Belgische wet. Daarom tonen wij hier geen foto’s. Het is echter volkomen gerechtvaardigd dat u persoonlijke informatie ontvangt over onderwerpen die u bezighouden. Tijdens uw consultatie worden er veel foto’s getoond zodat u zelf de resultaten kunt beoordelen en waarderen.

Wenst u persoonlijke uitleg en informatie? Kom bij ons langs voor een consultatie.

Maak een afspraak