Rimpelbehandeling
Of het nu gaat om jonge of oudere mensen, het gezicht kan in beide gevallen tekenen van volumeverlies door veroudering vertonen, evenals atrofie of asymmetrie.
Bekende vulmiddelen zoals hyaluronzuur, hydroxyapatiet (Radiesse©), polylactinezuur (New-Fill©, Sculptra©) kunnen oplossingen bieden voor deze functionele of esthetische problemen.
Naast deze technieken bestaat er een procedure die gebruik maakt van het eigen vet van de patiënt. Vet wordt met een canule afgezogen door middel van liposuctie, waarna het wordt behandeld om te worden heringespoten op de plek waar volumeverlies wordt geconstateerd. Deze oplossing is omkeerbaar, omdat het ingespoten vet langzaam zal worden geresorbeerd.
Veelgestelde vragen
Wat is lipofilling, ook wel lipostructuur genoemd?
Lipofilling of lipostructuur houdt in dat het eigen vet van de patiënt wordt gebruikt als corrigerend implantaat. Vet wordt met een spuit afgezogen en na behandeling opnieuw geïnjecteerd in de betreffende gebieden. Het afnemen gebeurt bij voorkeur ter hoogte van de knieën, de binnenkant van de dijen, de heupen of de “rijbroek”. Bij de buik zijn vetcellen gevoelig voor gewichtsschommelingen en daarom minder geschikt voor deze procedure. Het afgenomen vetweefsel wordt gespoeld en vervolgens voorzichtig gecentrifugeerd om de vetcellen intact en levend te houden en niet-cellulaire bovenliggende stoffen te verwijderen. Deze cellen kunnen vervolgens worden geïnjecteerd in het gewenste gebied. Een deel van de geïnjecteerde vetcellen zal in de eerste week worden geresorbeerd, waardoor een lichte “overcorrectie” nodig is.
Waar komt het geïnjecteerde vet vandaan?
Van de knieën, de binnenkant van de dijen, de heupen of de “rijbroek”.
Welke gebieden kunnen worden behandeld?
Op het gezicht kan lipofilling holtes opvullen, maar het kan ook worden gebruikt voor volumetoename van de lippen. Op het lichaam kan vet worden gebruikt om volumeverlies als gevolg van trauma (vallen, hematomen), operaties te compenseren en zelfs om de borstomvang te vergroten.
Welke behandeling moet het vet ondergaan?
Spoelen met fysiologische zoutoplossing en centrifugeren om de cellen van het vet te scheiden.
Is de behandeling snel?
Het duurt ongeveer 2 uur.
Zijn de resultaten duurzaam?
Ze zijn duurzamer dan synthetische vulmiddelen, maar niet permanent. Het gaat hier namelijk om een echte transplantatie van levende cellen die dus voor een bepaald aantal ervan het vermogen behouden om te overleven en zich te vermenigvuldigen (cf. stamcellen aanwezig in vetweefsel).
Wat zijn de bijwerkingen?
Roodheid, oedeem (zwelling) en blauwe plekken op de geïnjecteerde gebieden. Op de afnameplaatsen komt de postoperatieve periode overeen met die van een plaatselijke liposuctie.
Wanneer kan ik weer aan het werk?
Dit varieert afhankelijk van de behandelde gebieden.
Zijn er contra-indicaties?
Zwangere vrouwen, infecties, het gebruik van anticoagulantia zijn natuurlijk de belangrijkste contra-indicaties. In ieder geval bepalen de anamnese (medische en chirurgische voorgeschiedenis) en het klinisch onderzoek de uiteindelijke beslissing.
Wanneer moet deze behandeling worden uitgevoerd?
Leeftijd is niet de enige beslissende factor; het hangt allemaal af van de locatie en het gewenste doel.
FOTO’S
Foto’s van behandelresultaten zijn op veel websites te vinden, maar hun aanwezigheid wordt nu veroordeeld door de Orde van Artsen en de Belgische wet. Daarom tonen we ze hier niet. Het is echter legitiem dat u gepersonaliseerde informatie verkrijgt over de onderwerpen die u bezighouden. Tijdens uw consultatie worden veel foto’s aan u getoond, zodat u de resultaten kunt beoordelen en waarderen.
Wilt u uitleg en details over uzelf? Kom dan naar ons consult.