Gezichtspeeling

Peeling is een techniek die “nieuwe huid” mogelijk maakt!

Een oplossing die op de huid wordt aangebracht, zal de oppervlakkige lagen van de huid vernietigen, waardoor zowel de epidermis als een deel van de dermis wordt vernietigd. Het is een van de meest gebruikte technieken in de medische esthetiek. Deze regeneratiebehandeling is geschikt voor huid die beschadigd is door leeftijd en zon. De vernietigde cellen worden vervangen door jonge cellen, waardoor de huid helderder en strakker wordt. Deze techniek helpt het huidverouderingsproces gedeeltelijk te vertragen.

Wat zijn de resultaten van een peeling?

Peeling is bedoeld om de huid te laten stralen, bepaalde pigmentvlekken te verwijderen, vergrote poriën te verkleinen en fijne lijntjes glad te strijken.

Wat zijn de verschillende soorten peelings?

Er zijn oppervlakkige, middelgrote of diepe peelings, afhankelijk van het type product dat wordt gebruikt of de concentratie ervan. Deze parameters bepalen de diepte van de werking van het product en de geschiktheid ervan voor bepaalde problemen zoals verlies van huidelasticiteit, fotoveroudering (gerelateerd aan zonblootstelling), rimpels, vlekken, littekens (acne).

We kennen:

  • alpha-hydroxyzuren (“fruitzuren”, melkzuur, glycolzuur, enz.);
  • TCA (trichloorazijnzuur), fenol;
  • thermische peelings met een laser kunnen worden uitgevoerd; dit wordt huidresurfacing genoemd;
  • mechanische peelings kunnen worden uitgevoerd; dit wordt dermabrasie genoemd.

Hoe werkt een chemische peeling?

De peeling werkt door de epidermis en mogelijk de bovenste dermis van de huid te verbranden. Vervolgens, na het afschilferen (de korsten vallen spontaan af na een paar dagen), verschijnt de huid roze, glad en zichtbaar jonger. De teint wordt verfrist door huidregeneratie. Verschillende delen van het lichaam (gezicht, hals, decolleté, handen en armen) kunnen in één of meerdere sessies worden behandeld. Een verbetering van de bloedcirculatie wordt waargenomen evenals de synthese van nieuwe collageen- en elastinevezels in de dermis.

Is deze behandeling pijnlijk?

Sommige peelings zijn pijnlijk, andere niet; daarom is in sommige gevallen anesthesie niet nodig, terwijl in andere gevallen lokale of zelfs algemene anesthesie nodig kan zijn.

Wat betreft zonblootstelling?

Gedurende drie maanden na de procedure is het noodzakelijk om deze nieuw geregenereerde huid te beschermen tegen de zon met een zonnebrandcrème met hoge SPF (SPF 50+).

Wat betreft fruitzuurpeelings?

Dit zijn zachtere peelings die vooral een “gloed” geven. Ze kunnen herhaald worden.

Wanneer wordt dermabrasie uitgevoerd?

Vandaag de dag wordt deze relatief onnauwkeurige en gevaarlijke techniek zelden gebruikt. Er is echter een minder invasieve techniek: microdermabrasie, die wordt uitgevoerd met een apparaat dat microkristallen van aluminiumhydroxide projecteert om de meest oppervlakkige laag van de epidermis te verwijderen, waarbij de dode huidcellen met de kristallen worden meegenomen. Het wordt gebruikt om de huid te reinigen (poriën). De huid wordt rood maar ziet er de volgende dag gladder uit en voelt gladder aan. Deze behandeling kan herhaald worden als een huidreiniging.

Enkele speciale gevallen:

Rosacea, couperose, spinnenangiomen en bruine vlekken zijn enkele van de ontsierende huidlaesies. Langdurige zonblootstelling, plotselinge temperatuurschommelingen, een gebrek aan vitamines of een erfelijke aanleg kunnen de verwijding van kleine bloedvaatjes veroorzaken, voornamelijk op de wangen en neus. Nauwkeuriger dan peeling is de laser bijzonder geschikt voor de behandeling van rosacea (kleine bloedvaatjes) en pigmentvlekken, die hij kan behandelen zonder de omliggende weefsels te beschadigen. In de meeste gevallen vervagen of verdwijnen deze onvolkomenheden permanent na één of enkele behandelingen. Een lichte zwelling is mogelijk na de behandeling en er kunnen korsten ontstaan: het aanbrengen van een vette crème verkort de genezingstijd. Sommige bruine vlekken kunnen worden veroorzaakt door langdurige zonblootstelling, veroudering of erfelijke aanleg. Ze kunnen worden verwijderd of aanzienlijk worden verminderd door laserbehandelingen of peelings na een nauwkeurige diagnose van hun aard. Ook hier kunnen na de procedure kleine korsten ontstaan die na een week afvallen, waardoor kleine roze vlekjes tevoorschijn komen. Zonbescherming is essentieel (SPF 50+ zonnebrandcrème).

Is huidvoorbereiding noodzakelijk?

In sommige gevallen wordt huidvoorbereiding aanbevolen voor de peeling.

Wat zijn de nadelen van peelings?

In de dagen na de peeling zijn roodheid, jeuk en een gespannen gevoel van de huid logische en voorspelbare gevolgen. De voortgang zal plaatsvinden door het afschilferen van de behandelde huid binnen de week na de procedure.

Zijn er risico’s?

Die inherent zijn aan brandwonden: aanhoudende roodheid, postoperatieve hyperpigmentatie (bruine vlekken) en littekens zijn beschreven in de literatuur.

FOTO’S

Foto’s van behandelresultaten zijn te vinden op veel websites, maar hun aanwezigheid wordt nu veroordeeld door de Orde van Artsen en de Belgische wet. Dit is de reden waarom we ze hier niet tonen. Het is echter legitiem dat u gepersonaliseerde informatie krijgt over de onderwerpen die u interesseren. Tijdens uw consultatie worden veel foto’s aan u getoond, zodat u de resultaten kunt beoordelen en waarderen.

Als u uitleg en details over uw specifieke geval wilt, kom dan naar een consult.