Hyaluronzuur: Wat is het?

Hyaluronzuur: Wat is het?

Het is een stof die van nature in de huid voorkomt. Hyaluronzuur is een essentieel bestanddeel van de fundamentele substantie van de huid. Het trekt water aan en helpt de weefsels te hydrateren.

Naarmate we ouder worden, verslechtert de kwaliteit van hyaluronzuur en neemt de hoeveelheid ervan af, wat leidt tot een verslechtering van de lederhuid. De huid wordt droger, fijne lijntjes vormen zich en vervolgens verschijnen rimpels. De wangen, jukbeenderen en lippen verliezen volume.

De oplossing

Dankzij het volumegevende en hydraterende effect vult hyaluronzuur rimpels op en herstelt zo de volumes van het gezicht. Het kan de wangen hervormen en de contouren van het gezicht harmoniseren. Met een eenvoudige intradermale injectie van hyaluronzuur kunnen onvolkomenheden en rimpels nu worden gecorrigeerd.

Het is mogelijk om de rimpels van het voorhoofd, de glabel en fijne lijntjes rond de kraaienpootjes (oogcontour) te injecteren met een zeer vloeibaar en fijn product; tegenwoordig wordt echter de voorkeur gegeven aan botulinetoxine (Botox©, Vistabel©, Dysport©, Azzalure©) voor deze gebieden.

Voor de nasolabiale plooi wordt een dikker product gebruikt.

Hyaluronzuur maakt het ook mogelijk om de wangen te hervormen en het gezichtsoog te sculpturen, waardoor het weer in harmonie komt.

Hyaluronzuur is een perfect getolereerd resorbeerbaar product dat wordt gebruikt als implantaat bij de behandeling van rimpels in het gezicht en de nek, en dat al sinds de jaren ’30 bekend en gebruikt wordt in de geneeskunde!

  • Het kan niet van dierlijke oorsprong zijn.
  • Het wordt niet herkend als een vreemd lichaam.
  • Er is geen huidtest nodig (over het algemeen, tenzij uw arts dit noodzakelijk acht).
  • Het is volledig resorbeerbaar.
  • De esthetische resultaten zijn direct en zeer natuurlijk en vereisen geen onderbreking van het sociale leven.

Tegenwoordig worden verschillende producten aangeboden in variabele concentraties die zowel het hervormen van het volume van het gezicht als het gladstrijken van fijne lijntjes mogelijk maken: synthetische hyaluronzuren van niet-dierlijke oorsprong, van extreme zuiverheid. Het is echter essentieel om de mogelijke allergische voorgeschiedenis van de patiënt te kennen.

De behandeling

De injectie wordt uitgevoerd met een zeer fijne naald, waardoor perfect kan worden gericht om de rimpel te wissen of de diepte ervan te verminderen. Indien nodig kan na twee weken een kleine correctie plaatsvinden.

De injectie is niet erg pijnlijk. De arts kan echter lokale anesthesie aanbieden voor gevoelige gebieden, zoals de lipcontour.

Veelgestelde vragen

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een component die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in alle jonge levende organismen. In de loop der tijd vernietigen de vrije radicalen waaraan we worden blootgesteld (zon en vervuiling) ons hyaluronzuur. Er wordt geschat dat mensen op 50-jarige leeftijd ongeveer de helft van de hoeveelheid hyaluronzuur hebben die ze als kind hadden.

Ongeveer zestig jaar geleden ontdekt in het oog, werd hyaluronzuur aanvankelijk glycosaminoglycaan (GAG) genoemd. Het is glasachtig en transparant. De huid, georganiseerd in lagen, wordt ondersteund door collageen- en elastinevezels. Dit netwerk vormt het bindweefsel, waarin ruimtes zijn gevuld met water, eiwitcomplexen en hyaluronzuur. Dit gelatineuze weefsel is nodig voor het transport van voedingsstoffen van het bloed naar de huidcellen via het capillaire vasculaire netwerk.

In esthetisch gebruik is het product beschikbaar in vernet of niet-vernet vormen. De vernet vorm is effectiever omdat het compacter en stabieler is gedurende een langere periode dan de andere vorm.

Hoe wordt hyaluronzuur geïnjecteerd?

Hyaluronzuur wordt onder de huid geïnjecteerd met een zeer fijne naald, intradermaal, in de vorm van een hydrofiele gel. Het trekt water aan en mengt zich met het hyaluronzuur in onze lederhuid om het oorspronkelijke volume te herstellen. Onder een rimpel geïnjecteerd, zwelt het de weefsels op en geeft het de huid een glad en natuurlijk uiterlijk. De behandeling van de rimpel met hyaluronzuur is praktisch eenvoudig en de resultaten zijn onmiddellijk zichtbaar, zonder dat er littekens achterblijven.

Welke zones kunnen worden behandeld met hyaluronzuur?

  • Nasolabiale plooien (lijnen aan weerszijden van de mond)
  • Periorale rimpels (rond de mond)
  • Orale commissuren (marionetlijnen aan weerszijden van de mond die naar de kin doorlopen)
  • De lipcontourlijn (herstel van vorm en hervormen)
  • Gladstrijken van het gezichtsoog
  • Herstel van het volume van de wangen en jukbeenderen

Voor de behandeling van glabellaire lijnen, kraaienpootjes en horizontale voorhoofdslijnen wordt het gecombineerd met botulinetoxine (Botox©, Vistabel©, Dysport©) behandeling.

Bovendien kunnen bepaalde acnelittekens of posttraumatische littekens worden behandeld met hyaluronzuurinjecties.

Hoe lang duurt het effect van een hyaluronzuurbehandeling?

De effecten van een hyaluronzuurbehandeling duren gemiddeld 6 tot 12 maanden of langer bij de eerste behandeling. Zoals bij elke behandeling varieert de duur van de resultaten van persoon tot persoon. Om het resultaat te optimaliseren, wordt echter een jaarlijkse onderhoudsbehandeling aanbevolen om in te spelen op het cumulatieve effect van het product, aangezien de injecties ook de synthese van uw collageen stimuleren.

Wat zijn de bijwerkingen?

Kleine roodheid en zwellingen kunnen verschijnen en enkele uren tot enkele dagen aanhouden. Over het algemeen is het echter mogelijk om dezelfde dag activiteiten te hervatten. Een lichte zwelling kan aanwezig zijn; deze zal ook tijdelijk zijn. Het kan echter worden verminderd als direct na de injectie kleine ijsblokjes op de behandelde gebieden worden geplaatst.

Is er enig gevaar bij het injecteren van hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een van de veiligste vulmiddelen. Het risico is minimaal, maar een overgevoeligheidsreactie is altijd mogelijk, soms op de lange termijn.

Zijn er contra-indicaties voor een hyaluronzuurbehandeling?

  • In het geval van huidziekten (behandel ze eerst);
  • In het geval van gevoeligheid voor hyaluronzuur;
  • In het geval van een auto-immuunziekte of diabetes;
  • Bij vatbaarheid voor keloïden (littekens, vooral op zwarte huid)

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Over het algemeen zijn vrouwen het meest in trek voor dit soort behandelingen, maar het is niet exclusief voor hen gereserveerd.

Omdat de huid van mannen ongeveer 15 tot 20% dikker is dan die van vrouwen en hun rimpels dieper zijn, zijn er meer geconcentreerde producten die speciaal zijn aangepast aan de mannelijke fysiologie.

FOTO’S

Foto’s van behandelresultaten zijn te vinden op veel websites, maar hun aanwezigheid wordt nu veroordeeld door de Orde van Artsen en de Belgische wet. Dit is de reden waarom we ze hier niet tonen. Het is echter legitiem dat u gepersonaliseerde informatie krijgt over de onderwerpen die u interesseren. Tijdens uw consultatie worden veel foto’s aan u getoond, zodat u de resultaten kunt beoordelen en waarderen.

Wilt u uitleg en details over uzelf? Kom ons ontmoeten voor een consultatie.