Hyperhidrose: Overmatig Zweten

Waarom zweten we?

Zweten is een van de manieren waarop het lichaam de temperatuur reguleert. Er is een centrum in de hersenen dat het zweten van het lichaam reguleert. Factoren die dit beïnvloeden zijn: lichamelijke activiteit, koorts, obesitas, angst, stress, alcohol, pittig eten, en bepaalde ziekten zoals schildklierdisfuncties of diabetes. Anamnese, klinisch onderzoek en bloedonderzoek helpen deze pathologieën uit te sluiten. Overmatig zweten kan ook een teken zijn van een algemeen onevenwicht in het lichaam of een uiting van interne emotionaliteit.

Ons lichaam heeft twee soorten zweetklieren:

Eccriene klieren: Verspreid over de huid van ons hele lichaam maar talrijker in de okselplooien, scheiden ze zweet af.

Apocriene klieren: Gelegen in de liesplooien, okselplooien en genitale gebied, scheiden ze een zweet af dat verantwoordelijk is voor onze lichaamsgeur.

Bovendien kan zweet, wanneer het in overmatige hoeveelheden wordt geproduceerd, snel gênant worden, zowel voor zichzelf als voor de directe omgeving, vanwege de geur die ermee gepaard gaat. Zweten is een volledig natuurlijk fenomeen en de geur ervan is gekoppeld aan de aanwezigheid van bacteriën (niet-pathogeen) op de huid, waarvan de ontwikkeling zweet de karakteristieke geur geeft. Zelfs perfecte hygiëne lost dit probleem niet altijd op.

Vochtige handpalmen kunnen ten onrechte ongemak of gebrek aan vertrouwen suggereren. Natte oksels of sokken kunnen behoorlijk gênant zijn… Men schat dat een op de honderd mensen aan deze problemen lijdt.

Overmatig zweten is te wijten aan een overproductie van zweet door de zweetklieren, meestal gelegen in de oksels, handpalmen, voeten of gezicht.

Wat kan er gedaan worden?

Voor het lichaam in het algemeen: was twee keer per dag en na elke zweetperiode, vermijd overmatig alcohol en pittig eten, vermijd overgewicht en probeer stress te beheersen. Medicijnen (atropine en derivaten) bestaan, maar hun bijwerkingen belemmeren het gebruik ervan. Voor de okselplooien: ontharing, deodorants en antitranspiranten met aluminiumzouten zijn de eerste middelen om te implementeren. Vandaag de dag, echter, stellen sommige wetenschappelijke studies aluminium-gebaseerde producten in vraag.

Voor de handen: iontoforese kan helpen.

Voor de voeten: baden in een glutaraldehyde-oplossing (10%) zijn effectief maar laten een bruine kleur achter op de ondergedompelde gebieden.

Onthoud dat voeten in alle situaties zweten, maar het dragen van schoenen bevordert de bacteriegroei, wat de oorzaak is van een hardnekkigere geur.

Er bestaat een medische oplossing om deze patiënten te behandelen: deze zweetklieren kunnen tijdelijk worden verlamd door kleine injecties van botulinetoxine (BOTOX©, DYSPORT©, VISTABEL©, AZZALURE©). De zweetproductie neemt dan aanzienlijk af, wat zorgt voor echt comfort en welzijn.